vineri, 2 august 2013

Degustare Fine Wine la Fox Wines – 1 august 2013


Am avut ocazia să particip la Fox Wines, pe 1 august 2013, la o degustare, în premieră cred, a gamei de vinuri Fine Wine de la producătorul buzoian cu același nume, cel care produce și unele din cele mai bune vinuri românești ale momentului, dar sub denumirea Lacerta.

Au fost prezentate toate cele patru vinuri ale gamei: White (Sauvignon Blanc și Fetească Albă), Green (Chardonnay și Rhein Riesling), Red (Cabernet Sauvignon și Merlot) și Black (Fetească Neagră și Shiraz).

Unele din cupajele alese sunt relativ surprinzătoare (cel puțin pentru mine). Un pic derutantă lipsa anului de recoltă (cupaje din ani diferiți, dar care nu sunt menționați).

Și denumirile sunt puțin derutante (White, spre exemplu, are etichetă galbenă, iar Red, care are totuși etichetă roșie, este însă de un roșu mai intens decât Black, care are etichetă neagră, dar este de un roșu mai deschis...). Chiar și paharele speciale, cu fund plat, inscripționate Fine Wine, par bine intenționate, dar mai puțin bine realizate, pentru că e foarte greu de rotit vinul în ele.

Revenind însă la vinurile propriu-zise, toate patru au calități, dar preferatul meu este fără discuție cupajul Red (Cabernet Sauvignon și Merlot), un vin negru cu o aromă intensă și plăcut catifelat, deși cu alcool (14,5%) parcă insuficient integrat (lucru pe care l-am remarcat și la celelalte vinuri din gama Fine Wine). Red capătă la prima degustare 81-83 de puncte. 43 de lei.



MESAJ 2013


Expoziția MESAJ 2013 - pictură, obiect, asamblaj și instalație - MIHAI ALEXANDRU, și fotografie (Portret/Tango/Brașov) - ALEXANDRU-RADU SĂVULESCU, va găzdui în data de sâmbătă 3 august 2013 ora 17:00 evenimentul muzical „ALEXANDRU GECSE și invitații săi”.

Expoziția MESAJ 2013 este organizată în Galeria de artă a Hotelului Casa Rozelor din Brașov.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 12 iulie 2013. Expoziția va fi deschisă până în luna septembrie 2013, iar în cadrul ei se vor desfășura periodic alte evenimente culturale (concerte, lansări de carte etc).



joi, 1 august 2013

O carte riguroasă, precisă și imparțială - „România sub regimul comunist” de Denis Deletant

„România sub regimul comunist” de Denis Deletant este o carte care mi-a atras atenția de la prima vizită pe care am făcut-o noului Spațiu expozițional din București „Memoria ca formă de justiție”, extensie a Memorialului Sighet („Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței”).

Am cumpărat-o, am citit-o pe nerăsuflate, și o recomand oricui dorește o relatare obiectivă și relativ succintă a unei perioade halucinante din istoria noastră națională.

Cartea a apărut pentru prima dată în 1997, și a ajuns la a patra ediție în limba română, având și două ediții în limba engleză.

Este un volum extrem de bine documentat, furnizând o întreagă serie de detalii interesante. Spre exemplu, lucru pe care nu-l știam, faptul că în perioada de început, cei mai numeroși membri ai Partidului Comunist din România, secție a Internaționalei Comuniste erau maghiari, urmați doar apoi de români (mai puțin de un sfert din numărul total), precum și de evrei, ruși și ucrainieni, și bulgari. E bine de evidențiat faptul că PCR a fost creat ca reacție de respingere la Marea Unire din 1918, un lucru încă prea puțin subliniat de istoriografia modernă.

Există desigur și teme care rămân să fie detaliate de alte lucrări mai ample, cum ar fi rațiunile pentru care Ana Pauker (născută Hannah Rabinsohn) s-a îndepărtat atât de mult de tradițiile evreiești ultraortodoxe ale familiei sale vasluiene, devenind o comunistă ireductibilă. Sau cum a fost posibil ca unul dintre cei mai bogați oameni din Transilvania, un avocat cu studii la Budapesta, Berlin și Leipzig, Dr Petru Groza, să devină un comunist de cea mai pură sorginte stalinistă, o simplă marionetă în mâinile Moscovei...

Dar cartea lui Deletant nu și-a propus să analizeze și să explice, ci să descrie, lucru pe care-l face cu o rigoare, precizie și imparțialitate tipic britanică, pe care i-am admirat-o și în anii când a colaborat cu secția în limba română a postului de radio BBC.

Felicitări autorului și Fundației Academia Civică pentru acest volum!