duminică, 26 octombrie 2014

Ciclul de filme „Luis Buñuel en México” la Institutul Cervantes din București, 21-25 octombrie 2014


Selecția filmelor din ciclul Luis Buñuel en México, derulat între 21-25 octombrie 2014 la Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Ambasadei Mexicului, a fost reprezentativă pentru un „altfel” de Buñuel decât cel îndeobște cunoscut - suprarealist, iconoclast, „biciul burgheziei”. De data aceasta a fost vorba despre filme „normale”, chiar burgheze.

El gran calavera (1949) este o comedie bulevardieră adaptată după o piesă de teatru cu spectaculoase răsturnări de situație, filmată cu o perfecțiune de Hollywood, cu un operator spectaculos (Ezequiel Carrasco) și cu un actor principal (Fernando Soler) în mare formă.




Subida al cielo (1951) este o dramă cu inflexiuni fantastice și chiar câteva efecte speciale.



La hija del engaño (1951) este o altă comedie bulevardieră, din nou adaptată după o piesă de teatru, din nou cu Fernando Soler.



La ilusíon viaja en tranvía (1953) este o comedie bazată pe un fapt divers relativ neimportant, dar care, bine povestit, devine palpitant.



Din toate aceste filme nu lipsesc dive răpitoare, bărbați eleganți, bani, jocuri de noroc, băutură, și automobile americane, dar și o constantă critică socială, și învățăminte moralizatoare.

Din păcate, am ratat Nazarín (1958), probabil cel mai interesant film din serie (Premiul internațional la Cannes în 1959).



De remarcat că Los olvidados (1950), cel mai cunoscut (și cel mai controversat) film din perioada mexicană a lui Buñuel (Premiul pentru regie la Cannes în 1951), nu a făcut parte din selecție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu