joi, 1 august 2013

O carte riguroasă, precisă și imparțială - „România sub regimul comunist” de Denis Deletant

„România sub regimul comunist” de Denis Deletant este o carte care mi-a atras atenția de la prima vizită pe care am făcut-o noului Spațiu expozițional din București „Memoria ca formă de justiție”, extensie a Memorialului Sighet („Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței”).

Am cumpărat-o, am citit-o pe nerăsuflate, și o recomand oricui dorește o relatare obiectivă și relativ succintă a unei perioade halucinante din istoria noastră națională.

Cartea a apărut pentru prima dată în 1997, și a ajuns la a patra ediție în limba română, având și două ediții în limba engleză.

Este un volum extrem de bine documentat, furnizând o întreagă serie de detalii interesante. Spre exemplu, lucru pe care nu-l știam, faptul că în perioada de început, cei mai numeroși membri ai Partidului Comunist din România, secție a Internaționalei Comuniste erau maghiari, urmați doar apoi de români (mai puțin de un sfert din numărul total), precum și de evrei, ruși și ucrainieni, și bulgari. E bine de evidențiat faptul că PCR a fost creat ca reacție de respingere la Marea Unire din 1918, un lucru încă prea puțin subliniat de istoriografia modernă.

Există desigur și teme care rămân să fie detaliate de alte lucrări mai ample, cum ar fi rațiunile pentru care Ana Pauker (născută Hannah Rabinsohn) s-a îndepărtat atât de mult de tradițiile evreiești ultraortodoxe ale familiei sale vasluiene, devenind o comunistă ireductibilă. Sau cum a fost posibil ca unul dintre cei mai bogați oameni din Transilvania, un avocat cu studii la Budapesta, Berlin și Leipzig, Dr Petru Groza, să devină un comunist de cea mai pură sorginte stalinistă, o simplă marionetă în mâinile Moscovei...

Dar cartea lui Deletant nu și-a propus să analizeze și să explice, ci să descrie, lucru pe care-l face cu o rigoare, precizie și imparțialitate tipic britanică, pe care i-am admirat-o și în anii când a colaborat cu secția în limba română a postului de radio BBC.

Felicitări autorului și Fundației Academia Civică pentru acest volum!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu