duminică, 12 februarie 2012

Politically (in)correct – The Descendants


Ce este foarte interesant în The Descendants (Descendenții - un film care a luat Globul de Aur și este nominalizat la Premiile Oscar 2012 - regizor Alexander Payne, în rolul principal George Clooney) este că pare delicat (confirm de altfel că mi-au dat lacrimile de câteva ori pe parcursul filmului), și că totul se rezolvă într-o manieră așa-zisă politically correct – terenul sălbatic al moștenitorilor rămâne neatins de dezvoltatorii care vor să-l umple de beton, tatăl de duminică se reconciliază cu fetele sale cu care pierduse contactul etc.

Aparențele înșală însă. Filmul este în realitate plin de durități. Lungile și repetatele secvențe cu femeia în comă sunt cât se poate de crude. Răbufnirile verbale din camera de spital ale tuturor celor nemulțumiți de ea (soțul, fata mai mare, soția bărbatului pe care-l iubea) m-au frapat nu numai pentru că nu m-aș fi așteptat la ele, ci și fiindcă au fost politically incorrect (să acuz pe cineva aflat pe patul de moarte este probabil ultimul lucru pe care l-aș face). Filmul are o derulare lentă, din care lipsesc duritățile fizice (cu o excepție, un pumn în ochi), dar cele verbale, sau cele ale realității zilnice din societatea nord-americană, sub aparența civilității, mi-au lăsat un gust destul de amar.

Insistența pe aspectul exotic (inclusiv muzica hawaiiană), mi s-a părut lipsită de interes pentru trama filmului, parcă a fost o încercare de echilibrare a (in)corectitudinii politice.

În ansamblu, am o părere amestecată despre film, atât ca subiect, cât și ca realizare. Este totuși un film de care o să-mi aduc aminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu