marți, 25 noiembrie 2014

Despre Cortázar, în desene animate

„Povești cu cronopi și glorii” este un film cu totul și cu totul special. A fost alegerea personală a ambasadorului argentinian C. Pérez Paladino pentru a deschide ciclul Cortázar de la Instituto Cervantes de Bucarest - poate fiindcă unul dintre capitolele cărții/filmului se referă la o revoluție provocată de introducerea obligatorie a limbii... române în locul spaniolei? Sau poate pentru că acest film foarte recent (2014) a și început să fie premiat la festivaluri - Havana, Erevan?

Grafica filmului este extrem de diferită de-alungul filmului, fiecare capitol al cărții fiind ilustrat de un alt grafician/pictor prieten de-al lui Julio Cortazar. Unitatea este păstrată însă datorită regiei, animației și muzicii. Interesante referințele cinematografice/fotografice ale regizorului Julio Ludueña (și el prieten cu Cortázar) - cum ar fi „Crucișătorul Potemkin” al lui S. Eisenstein, sau emblematicele imagini foto cu un alt argentinian celebru, Che Guevara.

Un film de la care pleci un alt om, dacă-mi este permis să o parafrazez pe directoarea institutului, R. Moro de Andrés, care în cuvântul său introductiv a spus că „Șotron” (capodopera lui Cortázar) a schimbat-o definitiv. Un cald cuvânt de apreciere și pentru frumoasa și inspirata prezentare făcută de ambasadorul Pérez Paladino marelui scriitor argentinian autoexilat la Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu