duminică, 31 august 2014

Vinurile albe Terra Natura - o gamă consistentă, cu un vârf în Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel


Am terminat de testat gama de vinuri albe Terra Natura (DOC-CMD Banat).

Preferatele mele sunt Sauvignon Blanc-ului 2012 - un vin cu o intensă aromă herbală, proaspăt și crocant, la egalitate cu Muscat Ottonel-ul 2013 - o interpretare mai neortodoxă, surprinzătoare, sec, a acestui soi foarte aromatic.

Urmează Riesling-ul 2011, cu arome de lime și piersici, și cu un post-gust interesant, ușor pământos.

Lista se încheie cu Pinot Gris-ul 2013, la care aroma de lime și ierburi mi s-a părut puțin mascată de o aromă mai grea, ca de petrol.

Întreaga gamă este consistentă, poate chiar prea uniformă din punct de vedere al culorii – galben deschis, ușor verzui, ca și al corpolenței - mică spre medie indiferent de soi. De asemenea, ca stil de vinificare - sec. Gust echilibrat. Aciditatea și mineralitatea se fac simțite, dar fără nimic spectaculos. De notat că la toate vinurile alcoolul este perfect integrat (chiar și când nivelul atinge 13%).

În concluzie, o gamă de vinuri ecologice cu tipicitate de soi, din care cel puțin Sauvignon Blanc-ul și Muscat Ottonel-ul pot fi îndelung savurate, preferabil la o discuție cu prietenii, cu sau fără o bucată de brânză fină maturată, sau o tartă cu fructe de sezon. De notat raportul calitate/preț imbatabil - toate vinurile la sticlă de 750 ml costă 18,50 lei, transportul fiind gratuit la comenzi de peste 100 de lei.

După ce am parcurs toată gama vinurilor roșii, ca și a celor albe de la Terra Natura, nu-mi mai rămâne de testat decât cel rosé, ceea ce sper să se întâmple foarte curând.

Un vin alb, vechi de peste douăzeci de ani – probabil un Muscat Ottonel de Murfatlar


Se mai poate bea acest vin alb, fără etichetă, care a stat în pivniță douăzeci, poate chiar treizeci de ani? Aceasta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o de Sf. Alexandru anul acesta, privind una din sticlele primite cadou din partea mătușii mele de la Constanța.

Urmele de mucegai de pe plasticul care acoperea dopul păreau să sugereze o problemă, dar limpezimea lichidului văzut prin pereții verzi ai sticlei părea să spună contrariul. Nu exista decât un singur mijloc de a afla: sticla trebuia destupată.

Am căutat un partener de degustare interesat de această experiență, pentru că deși astfel de vinuri vechi sunt rare, în trecut am avut surpriza să fiu refuzat atunci când am mai făcut astfel de oferte de degustare unor amatori de vin.

Deși scos cu cea mai mare grijă de un expert, dopul s-a rupt în două, lăsând și alte câteva fragmente mai mici, care au căzut în sticlă.



Turnat în pahare, vinul altădată probabil galben-pai, arăta acum ca un coniac. Aromă intens fructată. Corp mediu, catifelat, gust dulce. Presupun că este vorba de un Muscat Ottonel (micile resturi de etichetă complet putrezite nu dădeau nici un indiciu, nici despre soi, nici despre an sau despre producător), probabil un Murfatlar de la începutul anilor 1990 (ca majoritatea vinurilor din pivnița unchiului meu). Un vin care nu a fost gândit să îmbătrânească la sticlă, dar care a reușit să o facă într-un mod meritoriu. Probabil că zahărul remanent (o constantă la vinurile românești până nu demult) l-a ajutat să supraviețuiască (desigur, și pivnița, și poziția orizontală, nemișcată).



Oxidarea dusă la extrem îl face să semene cu un Madera, Porto, sau Jeres, evident fără alcoolul acestora, nefiind vorba despre un vin fortificat.

În ansamblu, bine răcit, s-a dovedit a fi un excelent vin de aperitiv. Am crezut că-mi va rămâne puțin pentru gătit, dar încet-încet l-am băut pe tot. Poate data viitoare.

joi, 21 august 2014

Fetească Neagră 2013 Terra Natura – un vin tânăr care promite mult

Feteasca Neagră 2013 (DOC-CMD Banat) promite să devină cel mai bun vin roșu din gama de la Terra Natura. Este un adevărat vin sec (o reușită pentru Feteasca Neagră, soi de struguri din care mulți alți producători nu reușesc să obțină decât vinuri demiseci, sau la limita dintre demisec și sec), ecologic (ca toate vinurile Terra Natura), cu o culoare roșu închis cu tente rubinii, cu un corp dens și mătăsos, cu tanini bine controlați, și cu alcool (13%) perfect integrat. O descriere care ar corespunde unui vin de înaltă clasă, dacă n-ar exista și un neajuns: aroma prea intensă, prea aspră, în contradicție cu echilibrul aproape perfect al tuturor celorlalte caracteristici. O aerare mai lungă (atipică însă pentru un vin atât de tânăr) mai domolește din impetuozitatea aromei. Mă aștept însă ca, pe măsură ce vinul se va liniști și se va maturiza, și această asprime să se niveleze. Dacă va fi așa, Feteasca neagră va detrona Cabernet Sauvignon-ul din preferințele mele de la Terra Natura. Noul preț (cu transport inclus la comenzi de peste 100 de lei) este de 18,50 lei pentru sticla de 750 ml, ceea ce continuă să recomande vinurile Terra Natura ca având unul din cele mai bune raporturi calitate/preț dintre toate vinurile (de bună calitate) comercializate în România.