joi, 26 septembrie 2013

Lecția burgundă – degustare de vinuri ecologice la Fox Wines – 25 septembrie 2013

Am avut ocazia să degust la Fox Wines un vin alb și trei roșii ale singurului producător de vinuri românești ecologice pe care îl cunosc: Domeniile Franco-Române, din Dealu Mare. O vie românească, cu un proprietar burgund, Denis Thomas.

Degustarea a debutat cu un Chardonnay 2011 Crai Nou, plăcut, echilibrat, doar puțin amărui, așa cum îi șade bine unui Chardonnay de calitate, gust mineral nu foarte pronunțat, aciditate medie. Alcoolul (13%) perfect integrat. 82 de puncte, 37 de lei. De băut bine frapat.

A urmat o Fetească Neagră 2009 Crai Nou, mai lejeră decât m-aș fi așteptat de la acest soi de strugure, doar puțin astringentă, alcool (13%) perfect integrat. 83 de puncte, 37 de lei. Un vin pe care l-aș asocia cu mâncare.

Surpriza serii a constituit-o însă Pinot Noir-ul. Mai întâi, Pinot Noir 2008 Crai Nou, care s-a dovedit un câștigător. Un vin perfect rotund, foarte echilibrat, care seamănă în mod uimitor cu marile vinuri burgunde. Alcool (13%) perfect integrat. 84-86 de puncte, 37 de lei. În opinia mea, un vin aflat la maturitate, cel mai bun Pinot Noir românesc pe care l-am băut până acum, deși...

... n-a durat decât puțin să-mi schimb părerea. Când Thomas a deschis un Pinot Noir 2011 Terre Précieuse, mi-am dat seama că mă aflu în preajma unei revelații, un Pinot Noir încă și mai bun. Destul de diferit de precedentul, mai intens, mai catifelat, are nevoie de o aerare lungă pentru a-și pune în valoare toate atu-urile. 87 de puncte, 53 de lei. Un vin deja mare în ciuda tinereții, dar cu cert potențial de învechire. Un vin parțial fără sulfiți (fermentarea strugurilor se face în două cuve, dintre care una complet fără sulfiți).

Toate vinurile Crai Nou și Terre Précieuse provin din struguri ecologici, crescuți fără îngrășăminte chimice, insecticide, fungicide sau ierbicide de sinteză. Respectarea regulilor agriculturii ecologice de la Domeniile Franco-Române este controlată și certificată de un organism recunoscut pe plan european, ECOCERT. Numele Crai Nou însuși vine de la felul cum este urmărită influența Lunii asupra recoltei de struguri.

De remarcat prețurile, similare sau chiar sub ale celorlalți producători, deși prin agricultura ecologică se obțin recolte cu circa 20-30% mai mici decât cele din agricultura convențională...

PS Am constatat că pe măsură ce degustarea se apropia de sfârșit, și rezerva de Pinot Noir a magazinului se micșora. Practic nimeni nu se îndura să plece fără să cumpere una sau mai multe sticle din vinurile degustate. La sfârșit n-a mai rămas nici o sticlă de Pinot Noir nevândută. Un real succes! Felicitări, Denis Thomas!

PS2 Și grisinele artizanale aduse de Rachel Sargent au contribuit la succesul serii, și ele s-au terminat înainte de încheierea degustării.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu