Când am primit cele două sticle de
vin vechi de la mătușa mea de la Constanța, am stat în cumpănă.
Să le deschid sau să le țin ca bibelou?
Vinurile proveneau din pivnița
soțului ei, vărul lui tata. Chirurg renumit, mai mult colecționa
decât bea vinurile primite cadou. Datorită meseriei – era nu
numai medic, ci și militar – putea fi chemat la orice oră pentru
o urgență. De aceea bea rar, și atunci foarte puțin. Îi plăceau
mai cu seamă vinurile dulci. Cei care-i aduceau vin cadou știau
asta. De aceea primea deseori Murfatlatar, care mai demult era
cunoscut tocmai pentru vinurile sale dulci.
De ziua mea, pe 6 ianuarie 2014, am
deschis la Fox Wines prima din cele două sticle, un Cabernet
Sauvignon 1989. Un vin normal de magazin, care, fără să fie un vin de colecție, era considerat însă printre
cele bune acum un sfert de secol. În
afara etichetei, destul de deteriorată, sticla arăta bine. Contraeticheta în stare perfectă, plasticul de pe dop, întreg. Doar cam cu
două degete mai goală decât normal, semn că a respirat, ceea ce e normal.
De față, în afară de mine, tata,
Richard și Thorsten.
Sub foița de plastic, dopul avea capul ușor
mucegăit. Era friabil, dar, cu oarecare atenție, Richard a
reușit să-l scoată (aproape) întreg. Umed, înnegrit, dar - semn bun - fără
miros. Probabil că și depozitarea orizontală a sticlei în pivniță a contat.
Turnat în decantor, vinul arăta aproape ca un
rosé, doar că foarte puțin
tulbure. Toată culoarea se dusese în sedimentele de pe fund. Aroma,
interesantă, de strugure stafidit, un puternic semn al timpului care
a trecut. Gustul însă, aproape neschimbat față de vinul original
– un Cabernet Sauvignon dulce, netaninat, tipic pentru vechiul stil de
vinificare de la Murfatlar. Interesant mai ales ca aducere aminte
pentru ceea ce era odată (acum un sfert de secol, la zenitul epocii
comuniste) considerat vin de bună calitate. Ca o ironie a sorții,
probabil că tocmai reziduul de zahăr l-a ajutat să treacă cu bine
peste timp. Un vin puțin obosit, dar perfect băubil, chiar dacă nu
pe gustul meu. Tata a recunoscut imediat stilul vechilor vinuri de
Murfatlar, și a refuzat al doilea pahar. O reacție prea categorică,
pentru că nu ai în fiecare zi ocazia să deguști un Murfatlar vechi de
25 de ani. Pentru Richard și Thorsten cred că a fost o
experiență interesantă. Chiar dacă Thorsten e de părere că astfel
de vinuri sunt mai valoroase pe raft, nedeschise, decât turnate în pahare.
Aștept
însă să văd cum este și a doua sticlă, ca să mă decid.
Următorul va fi un vin alb - Traminer de Murfatlar, 1994.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu