marți, 13 martie 2012

Cantus Primus 2007 Cabernet Sauvignon: un vin auster, de asociat neapărat cu mâncare


Cantus Primus 2007 Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, este un vin (primul) produs de cramele Halewood în cooperare cu casa italiană Antinori (oenolog Fiorenzo Rista).

Are o culoare roșie intensă. Se prelinge uleios pe pereții paharului. Degajă o aromă plăcută de cireșe amare. Are un corp mediu, puțin prea aspru. Alcoolul (13,5%) se simte - e insuficient integrat. Tanini puternici. Vinul se mai deschide puțin în pahar. Lasă pe limbă și în cerul gurii un gust plăcut de ciocolată amăruie.

În ansamblu, un vin auster, pe care cred că dacă l-aș mai cumpăra l-aș asocia obligatoriu cu un fel de mâncare opulent (vânat), fără să mai fac greșeala să-l degust singur.

Deși are 5 ani, pare încă prea tânăr, insuficient maturizat (sau poate se află deja pe o pantă descendentă?). A petrecut 18 luni în baric. Îmi lasă o impresie contradictorie de încercare de vin de autor într-o producție de masă. 

Dop lung, din plută de calitate. Etichetă interesantă (deși un pic forțată), cu un citat din Ovidiu - Metamorfosis Cantus IV (în latină, italiană și română) – care dă și numele colecției – Vitis Metamorfosis. Contraetichetă plăcută (deși și ea puțin forțată, vezi descrierea care începe cu „aromele bogate și senzuale...”), în română și engleză. Element grafic distinctiv: fluturele.

A primit o medalie de argint la Concours Mondial Bruxelles 2010, și o mențiune (Commended) la International Wine Challenge 2010.

Costă 49 de lei. Îl punctez cu 81 de puncte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu