miercuri, 7 martie 2012

Frâncușă VINIA: un vin peste medie, dar sub nivelul de recomandat


Frâncușa este un vin alb sec produs exclusiv la Cotnari, dintr-un vechi soi românesc de struguri.

Cel despre care voi vorbi acum este produs de SC VINIA SA Iași. 

De culoare galben-pai, are o aromă fină, florală.

Gust fructat, ușor catifelat, în același timp suficient de acid, cu alcoolul (11%) bine integrat. Se simte un gust mineral, dar și unele note mai grele (de drojdie?) care distonează din păcate cu restul ansamblului.

Post gust plăcut, de coajă de lămâie.

Dop de plută, lung, dar friabil. Etichetă și contraetichetă de un gust incert, pe care se menționează alte soiuri de Cotnari – Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, dar de pe care lipsește în schimb o informație fundamentală – anul vinului.

În rezumat, un vin fructat, proaspăt, bine echilibrat, cu unele mici note distonante, ambalat mediocru. Punctaj între 70-79 de puncte - peste medie, dar sub nivelul la care ar putea fi recomandat. Preț: 14 lei.

Ar fi interesant de văzut dacă pe viitor VINIA Iași va putea ridica nivelul acestui tip de vin. De asemenea, îmi propun să testez și cele două varietăți de Frâncușă produse de concurență, Compania Cotnari SA, care par să promită mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu