sâmbătă, 24 martie 2012

Carménère Reserva Casillero del Diablo 2010: un vin perfect echilibrat, cu un excelent raport calitate-preț



Un vin reprezentativ pentru Chile, de la casa Concha y Toro, cel mai mare producător al țării.

Culoare roșu închis, superbă. Aromă fructuoasă, proaspătă. Textură catifelată, plină. Gust cu note de fructe de pădure și ciocolată. Raportul aciditate-tanini-alcool, perfect. Alcoolul (13,5%) complet integrat. Post-gust ușor de condimente.

Perfect echilibrat, excelent atât singur cât și în asociere cu mâncare. Capătă numai 84-86 de puncte doar pentru că, fiind atât de echilibrat, nu iese cu nimic în evidență. Fantastic raport calitate-preț (l-am cumpărat la ofertă cu numai 25,90 lei...)! Îl recomand fără rezerve.

Legenda spune că în 1891, întemeietorul cramei, Don Melchor de Concha y Toro, și-a pus de-o parte un lot de vinuri de cea mai bună calitate. Ca să țină hoții la distanță, a răspândit zvonul că în pivniță locuiește diavolul. De aici numele Casillero del Diablo, pe care-l poartă astăzi una din mărcile companiei Concha y Toro.

Carménère e un strugure franțuzesc, care a dat însă cele mai bune rezultate în Chile, unde a devenit port-drapel național.

www.conchaytoro.com

luni, 19 martie 2012

Cabernet Sauvignon/Shiraz Lacerta 2010: o mare dezamăgire



Un vin de Dealu Mare. Culoare roșu închis puțin tulbure (seamănă a vin care a îmbătrânit rău), în același timp semi-transparentă, inconsistentă. Nu lasă urme frumoase de curgere pe pahar. Aromă de condimente, atât cât se poate simți din cauza alcoolului prea puternic. Corp mediu, deși catifelat. Tanini relativ puternici, interesanți. Gust acoperit de alcoolul (14,3%) insuficient integrat, din nou prea puternic. Post gust slab de caramel.

Aceeași sticlă cu etichetă frumoasă ca și celelalte Lacerta. Dop lung de plută de bună calitate.

Un vin contradictoriu, o mare dezamăgire după Cuvée IX a aceluiași producător.

65 de lei, dar numai 79-80 de puncte.

duminică, 18 martie 2012

Riesling Les Faîtieres, 2009: un bun raport calitate-preț


Un Riesling alsacian din pivnițele Orschwiller-Kintzheim.

Culoare galben strălucitoare cu reflexe verzui. Aromă intensă de lămâie și grapefruit. Aciditate medie, mai redusă decât tipicul Riesling alsacian. Corp mediu, gust cu note minerale, alcool (12%) perfect integrat.

Un vin proaspăt, plăcut.

Sticlă tipică de Riesling, fără umeri, cu etichetă și contraetichetă tradiționale, care conțin toate informațiile necesare, plus o serie de recomandări de asocieri gastronomice între care clasica varză murată (choucroute), dar și altele mai deosebite: turtă din valea Munsterului, melci alsacieni... Dop de plastic, indicativ al calității medii și probabil al faptului că este conceput pentru a fi băut relativ repede (deși tipicul Riesling alsacian evoluează bine în timp mai îndelungat, fiind matur cel mai devreme la circa 3 ani).

Preț 38 de lei (este cel mai ieftin Riesling alsacian oferit de Orschwiller-Kintzheim).

80 de puncte - un bun raport calitate-preț.

marți, 13 martie 2012

Cantus Primus 2007 Cabernet Sauvignon: un vin auster, de asociat neapărat cu mâncare


Cantus Primus 2007 Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, este un vin (primul) produs de cramele Halewood în cooperare cu casa italiană Antinori (oenolog Fiorenzo Rista).

Are o culoare roșie intensă. Se prelinge uleios pe pereții paharului. Degajă o aromă plăcută de cireșe amare. Are un corp mediu, puțin prea aspru. Alcoolul (13,5%) se simte - e insuficient integrat. Tanini puternici. Vinul se mai deschide puțin în pahar. Lasă pe limbă și în cerul gurii un gust plăcut de ciocolată amăruie.

În ansamblu, un vin auster, pe care cred că dacă l-aș mai cumpăra l-aș asocia obligatoriu cu un fel de mâncare opulent (vânat), fără să mai fac greșeala să-l degust singur.

Deși are 5 ani, pare încă prea tânăr, insuficient maturizat (sau poate se află deja pe o pantă descendentă?). A petrecut 18 luni în baric. Îmi lasă o impresie contradictorie de încercare de vin de autor într-o producție de masă. 

Dop lung, din plută de calitate. Etichetă interesantă (deși un pic forțată), cu un citat din Ovidiu - Metamorfosis Cantus IV (în latină, italiană și română) – care dă și numele colecției – Vitis Metamorfosis. Contraetichetă plăcută (deși și ea puțin forțată, vezi descrierea care începe cu „aromele bogate și senzuale...”), în română și engleză. Element grafic distinctiv: fluturele.

A primit o medalie de argint la Concours Mondial Bruxelles 2010, și o mențiune (Commended) la International Wine Challenge 2010.

Costă 49 de lei. Îl punctez cu 81 de puncte.

miercuri, 7 martie 2012

Frâncușă VINIA: un vin peste medie, dar sub nivelul de recomandat


Frâncușa este un vin alb sec produs exclusiv la Cotnari, dintr-un vechi soi românesc de struguri.

Cel despre care voi vorbi acum este produs de SC VINIA SA Iași. 

De culoare galben-pai, are o aromă fină, florală.

Gust fructat, ușor catifelat, în același timp suficient de acid, cu alcoolul (11%) bine integrat. Se simte un gust mineral, dar și unele note mai grele (de drojdie?) care distonează din păcate cu restul ansamblului.

Post gust plăcut, de coajă de lămâie.

Dop de plută, lung, dar friabil. Etichetă și contraetichetă de un gust incert, pe care se menționează alte soiuri de Cotnari – Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, dar de pe care lipsește în schimb o informație fundamentală – anul vinului.

În rezumat, un vin fructat, proaspăt, bine echilibrat, cu unele mici note distonante, ambalat mediocru. Punctaj între 70-79 de puncte - peste medie, dar sub nivelul la care ar putea fi recomandat. Preț: 14 lei.

Ar fi interesant de văzut dacă pe viitor VINIA Iași va putea ridica nivelul acestui tip de vin. De asemenea, îmi propun să testez și cele două varietăți de Frâncușă produse de concurență, Compania Cotnari SA, care par să promită mai mult.