marți, 3 decembrie 2013

Vietri sul Mare – un spectaculos olărit artizanal, și nu numai





Impresii de la Forumul Greenaccord X (2)


Vietri sul Mare este o destinație turistică foarte căutată din sudul Italiei, poarta de intrare, venind dinspre Napoli, în costiera amalfitana (coasta amalfitană), descrisă ca locul de pe Pământ care seamănă cel mai bine cu Paradisul.

Orașul, amplasat în jurul unui golf superb, cu clădiri vechi bine conservate, este cel mai bine cunoscut pentru atelierele sale de olărit și faianță (majolică).

Pentru mine a fost interesant să văd cât de mult seamănă olarii din Vietri sul Mare cu cei din România. Folosesc roata de picior, și pensula. Singura diferență este varietatea uriașă de forme și culori care există la Vietri sul Mare, ceea ce confirmă inepuizabila imaginație a italienilor din sud. Rezultatul muncii acestora este însă extrem de variat. După mine, aici se fac și lucruri excepționale, dar și lucruri kitsch.


























O plimbare prin acest mic orășel cochet este însă întotdeauna o plăcere, fie pe lumina soarelui, fie pe întuneric.














Ah, și să nu uit! După o pizza, preferabil Margherita, și un gelato (înghețată), preferabil de fructe sau de migdale, recomand și un alt produs al zonei, un păhărel de limoncello (lichior de lămâie), probabil cel mai bun digestiv din câte există.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu