vineri, 1 martie 2013

Trebianno D'Abruzzo 2011, jos pălăria!

Fox Wines, 28 februarie 2013. Degustare de vinuri de la Tenuta Ulisse (Italia). Pe afiș, produse din gamele Unico și Amaranto.

Din gama de bază (Unico) vinurile (albe) Passerina Terre di Chieti 2012 și Trebianno D'Abruzzo 2011, Cerasuolo D'Abruzzo 2012 (rosé) și Montepulciano D'Abruzzo 2010 (roșu).

Între cele albe și rosé, preferatul meu este fără discuție Trebianno! Un vin cu toate calitățile necesare, între care o aciditate și o mineralitate absolut excepționale. De o calitate surprinzătoare (84-85 de puncte) pentru acestă categorie de preț. Pe picior de egalitate cu el stă Montepulciano, dar nici nu m-aș fi așteptat la mai puțin de la un vin din acest soi de strugure – aromă de fructe bine pârguite, tanini intenși dar catifelați. Despre Passerina trebuie să spun că este doar o idee sub Trebianno. Remarc cu plăcere aroma sa cu totul și cu totul excepțională, de piersici coapte, cu stranii reflexe de... trufe. Singurul care nu excelează în nici o privință, dar care nici nu are nici un defect major, este Cerasuolo. De notat că toate vinurile din această gamă au un caracter propriu pronunțat, fiind extrem de diferite și de ușor de diferențiat între ele.

Gama Unico are dopuri de sticlă (vino lock), pe care nu le știam până acum.

Din gama următoare (Amaranto), parțial învechită la baric, și cu dop de plută, a fost prezent Abruzzo Pecorino 2011. Un vin alb fin, elaborat, cu o aromă și aciditate controlate, mai corpolent și mai uleios decât verișorii din gama Unico. Aș spune despre acest Pecorino că este un vin cu potențial foarte bun, deși poate încă prea tânăr. Probabil mai adaptat asocierii cu mâncare (ușoară) decât de degustat singur. Pentru rafinamentul său, l-aș nota totuși în jur de 87 de puncte.

Felicitări Tenuta Ulisse! O surpriză plăcută.

Și cum o surpriză nu vine niciodată singură, degustarea de vinuri a fost însoțită de o degustare de specialități cu trufe: vinete cu trufe, sparanghel cu trufe, ciuperci cu trufe, și... zacuscă cu trufe, toate oferite de un specialist și promotor al trufelor în România, Radu Rughiniș. Succesul la public (public destul de redus, din păcate; chiar și așa, la un moment dat eram nu mai puțin de șase... Alexandru) a aparținut indiscutabil Zacuștii cu trufe din Țara Făgărașului pregătită de Truf Art. Preferatele mele au fost însă fără nici o discuție ciupercile cu trufe bianchetto. Rughiniș mi-a spus că aceste trufe negre sunt mai ieftine, și se caracterizează printr-o intensă aromă de usturoi. Nu cresc la noi, pentru că în perioada de timp când cresc, în România este prea frig. Mulțumim, Radu Rughiniș!

Și nu în ultimul rând, mulțumiri gazdei noastre, Richard Fox!


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu