Fox Wines, 28 februarie
2013. Degustare de vinuri de la Tenuta Ulisse (Italia). Pe afiș,
produse din gamele Unico și Amaranto.
Din gama de bază (Unico)
vinurile (albe) Passerina Terre di Chieti 2012 și Trebianno
D'Abruzzo 2011, Cerasuolo D'Abruzzo 2012 (rosé) și Montepulciano
D'Abruzzo 2010 (roșu).
Între cele albe și rosé,
preferatul meu este fără discuție Trebianno! Un vin cu toate
calitățile necesare, între care o aciditate și o mineralitate
absolut excepționale. De o calitate surprinzătoare (84-85 de
puncte) pentru acestă categorie de preț. Pe picior de egalitate cu
el stă Montepulciano, dar nici nu m-aș fi așteptat la mai puțin
de la un vin din acest soi de strugure – aromă de fructe bine
pârguite, tanini intenși dar catifelați. Despre Passerina trebuie
să spun că este doar o idee sub Trebianno. Remarc cu plăcere aroma
sa cu totul și cu totul excepțională, de piersici coapte, cu
stranii reflexe de... trufe. Singurul care nu excelează în nici o
privință, dar care nici nu are nici un defect major, este
Cerasuolo. De notat că toate vinurile din această gamă au un
caracter propriu pronunțat, fiind extrem de diferite și de ușor de
diferențiat între ele.
Gama Unico are dopuri de
sticlă (vino lock), pe care nu le știam până acum.
Din gama următoare
(Amaranto), parțial învechită la baric, și cu dop de plută, a
fost prezent Abruzzo Pecorino 2011. Un vin alb fin, elaborat, cu o
aromă și aciditate controlate, mai corpolent și mai uleios decât
verișorii din gama Unico. Aș spune despre acest Pecorino că este
un vin cu potențial foarte bun, deși poate încă prea tânăr.
Probabil mai adaptat asocierii cu mâncare (ușoară) decât de
degustat singur. Pentru rafinamentul său, l-aș nota totuși în jur
de 87 de puncte.
Felicitări Tenuta
Ulisse! O surpriză plăcută.
Și cum o surpriză nu
vine niciodată singură, degustarea de vinuri a fost însoțită de
o degustare de specialități cu trufe: vinete cu trufe, sparanghel
cu trufe, ciuperci cu trufe, și... zacuscă cu trufe, toate oferite
de un specialist și promotor al trufelor în România, Radu
Rughiniș. Succesul la public (public destul de redus, din păcate;
chiar și așa, la un moment dat eram nu mai puțin de șase...
Alexandru) a aparținut indiscutabil Zacuștii cu trufe din Țara
Făgărașului pregătită de Truf Art. Preferatele mele au fost
însă fără nici o discuție ciupercile cu trufe bianchetto.
Rughiniș mi-a spus că aceste trufe negre sunt mai ieftine, și
se caracterizează printr-o intensă aromă de usturoi. Nu cresc la
noi, pentru că în perioada de timp când cresc, în România este
prea frig. Mulțumim, Radu Rughiniș!
Și nu în ultimul rând,
mulțumiri gazdei noastre, Richard Fox!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu