vineri, 13 decembrie 2013

Vești bune despre vinurile din Campania - o vizită la Villa RaianoImpresii de la Forumul Greenaccord X (6)


Deși până de curând aveam o părere amestecată despre vinurile italienești, încep să fiu tot mai impresionat de extraordinara varietate și calitate a acestora. Italia este primul producător mondial (în unii ani, pentru că în alții Franța este în frunte), ceea ce înseamnă că acolo există tot felul de vinuri, de la nivelul cel mai de jos până la cel mai de sus. Cu atât de mulți producători, este extrem de dificil să te orientezi în hățișul de nume și etichete. Pentru simplificare, schema pe care o foloseam era relativ simplă. Preferam ce era verificat, adică ce provenea din nord: Toscana, Piemont sau Veneto.

De curând Campania, o regiune din sud, încearcă însă să-și recupereze vechea experiență viti-vinicolă. Regiunea, cu capitala la Napoli, a fost reședința de vară a împăraților romani, și a rămas în conștiința publicului ca destinație de vacanță, cunoscută mai ales pentru coasta amalfitană și insula Capri. Mai e cunoscută și pentru Vezuviu (și orașul Pompeii, acoperit de lavă), pizza, canțonete, și din păcate și pentru mafia napolitană – Camorra, dar cu asta nu se laudă, ci dimpotrivă încearcă să scape de această „tinichea atârnată de coadă”. Dar primele vinuri sunt menționate aici în secolul al VII-lea î.H. Au fost produse de coloniștii greci care au adus cu ei vița de vie din Asia Mică. Dacă până de curând producția locală n-a avut ambiția să depășească granițele regiunii, și nici n-a prea făcut-o, acum lucrurile încep să se schimbe.

Astăzi există în Campania peste o sută de producători de vinuri, în cea mai mare parte grupați în zona deluroasă din jurul orașului Avellino, denumită Irpinia. Din întreaga regiune Campania, numai trei vinuri au dreptul de a purta pe etichetă cea mai înaltă atestare pentru un vin italian, mențiunea Denumire de Origine Controlată și Garantată (DOCG): Taurasi, Greco di Tufo și Fianno di Avellino.

Am avut ocazia să degust nu de mult, la București, câteva vinuri interesante ale unui mare producător din această regiune, Terredora. Am fost de aceea foarte interesat de vizita organizată la un producător mai mic, Villa Raiano, o întreprindere familială care a trecut în anul 1996 de la producția de ulei la cea de vin, mutându-se un pic mai la munte. Actuala cramă, ultramodernă, a acestui producător a fost finalizată în 2009. Ce mi s-a părut cel mai interesant este că strugurii folosiți de Villa Raiano (albi – Greco, Falanghina, Fiano, și roșii – Aglianico) sunt crescuți în sistem organic, ceea ce reduce nevoia de adaos de sulfiți din vin, chiar și pentru vinul alb. Datorită solului vulcanic, precum și climei continentale, toate vinurile de aici au caracter puternic - nivel alcoolic ridicat, dar care nu se simte, acididate ridicată, corp dens. Deși vinurile albe predomină, în opinia mea cele roșii le depășesc ca valoare. Aglianico, deși cotat doar DOC, este excepțional. Prima serie de Taurasi (DOCG), din recolta 2009, care are nevoie de o mai lungă perioadă de maturare, nu a ieșit încă pe piață. Dintre vinurile albe, Greco di Tufo (DOCG) este preferatul meu. Din struguri Fiano din vii vechi de 35 de ani se produce prin metoda champenoise un vin spumat. Din tescovina de la Greco se produce o grappa, despre care aș spune că este cea mai bună pe care am avut ocazia să o degust până acum. Această Greco di Tufo Villa Raiano mi-a schimbat chiar percepția despre grappa, făcându-mă pentru prima dată să o consider un digestiv (sau aperitiv) cu adevărat fin. Vinurile Villa Raiano sunt vândute în principal restaurantelor italiene, numai o mică parte exportându-se.Arhitectură spectaculoasă în sprijinul unor vinuri de excepție
Tancuri ultramoderne de oțel inoxidabil
Afișul de la intrare - detaliu

Un membru al familiei dă explicații vizitatorilor
Butoaie pentru vinul roșu
A doua fermentație în sticlă - spumant FianoÎnvechire la sticlă - Taurasi 2009
 
Concluzia mea după vizita la Villa Raiano este că vinurile din sud au atins acel nivel de calitate care le face să candideze de la egal la egal cu unele din cele mai bune vinuri din nordul Italiei, adică cu unele din cele mai bune vinuri din lume. De degustat fără ezitare, cu atât mai mult cu cât prețurile sunt destul de prietenoase pentru vinuri de această calitate (valabil și pentru spumant și grappa).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu