miercuri, 13 martie 2013

Sorin Alexandrescu despre construcția identității naționale



E oricând o plăcere să-l asculți pe Sorin Alexandrescu. Așa a fost și miercuri 13 martie, la conferința „Construcția identității naționale” de la Muzeul Național de Artă al României.

Alexandrescu a vorbit în fața unei săli pline, în special cu tineri (dar și cu reputați istorici). Pasionant felul cum combină liber literatura cu arta plastică și istoria. Deși, din punctul meu de vedere, rezultatul e uneori puțin vag, alteori puțin prea aplecat către detalii pentru a permite vederea întregii imagini.

Notez cea mai importantă idee: trebuie urmărit traseul transformării etniei în națiune. Și încă una: trebuie înțeles faptul că România rurală a fost reprezentată în artă exclusiv de citadini. Interesante referințele sale la Olanda și olandezi (o cultură destul de diferită de a noastră, din care Alexandrescu revine după mulți ani de exil).

Aștept cu interes a doua sa conferință („Imaginile românității”), de săptămâna viitoare.

Conferințele lui Sorin Alexandrescu vor încheia evenimentele conexe organizate în cadrul expoziției „Mitul național. Contribuția artelor la definirea identității românești (1830-1930)”. Expoziția va mai putea fi vizitată până la sfârșitul lunii martie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu