duminică, 8 aprilie 2012

Preziosi la ASE – o lecție de istorie


Nu este prima dată când Academia de Studii Economice expune în Piața Romană imagini din istoria României – o inițiativă extraordinară!

Am luat astfel contact zilele acestea cu Bucureștiul anilor 1868-1869, în viziunea lui Amedeo Preziosi, un pictor maltez stabilit la Istanbul, apreciat de principele Carol I, care i-a organizat mai multe expoziții.

Cred că în afara valorii artistice, imaginile lui Preziosi au o inestimabilă valoare istorică și antropologică. Totul la Preziosi - țăranii, pietrarii, ofițerii călare, clădirile, bisericile, vederile generale ale capitalei Principatelor Unite de dinainte de obținerea independenței față de Imperiul Otoman și de proclamarea regatului – este extrem de autentic. Pălării negre cu boruri largi, cobilițe, case scunde și turnuri de biserici înălțându-se printre ele, piețe, poduri peste Dâmbovița. În special imaginile Dâmboviței – cu femei îmbăindu-se în manieră orientală printre căței și gâște, și sacagii care iau apă în căruțe trase de cai sunt întru totul fascinante (vezi imagine Dâmbovița la București, 1868).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu